Bloemrijkgrasland

Bij verschillende tuinen maai ik terughoudend en laat ik ook hogere stukken staan. Vaak zijn dit wat ruigere tuinen op de bossige Utrechtse Heuvelrug. In dat hogere gras blijf het langer koel en vochtig. Als ik wel ga maaien, dan springen de jonge kikkertjes van schrik alle kanten op. Dus dat toont ook direct het nut van het hogere gras aan. Een verblijf en schuilplaats voor allerei amfibieën. Daarnaast bied het bloeiende gras weer stuifmeel en voedsel voor allerhande diertjes.

Op een van deze plekken mag ik het gras wat verrijken tot een bloemrijk grasland. Maar om deze transitie niet tot een waanzinnige operatie laten worden. Gaan we niet inzaaien, maar inplanten. En spontane ontwikkeling is welkom. We proberen eerst een stukje, daarna kijken we verder.

Na één groei seizoen kunnen we wel zeggen dat; de soorten zich gehandhaafd hebben, uit gegroeid zijn en gebloeid hebben. Het duizendblad is al voorzichtig aan de wandel gegaan en dat de teunisbloem zich spontaan gevestigd heeft. Omdat ik mij niet heb kunnen inhouden heb ik toch nog wat klaver ingezaaid, die laat zich hier en daar ook zien.

Updates zullen volgen, ik hou u op de hoogte!