Vlinderfeest op stads dakterras

Opdrachtgever: Young urban people, nieuwbouw, Tuinwijk, Utrecht.
De bewoners waren volledig onbekend met de mogelijkheden op een dak en dit dak is hun aller eerste tuin. Dat maakte het een dankbare en eervolle taak om hun zo goed mogelijk voor te lichten. Na een kennismaking heb ik ze gevraagd om beelden te gaan verzamelen die aansloten bij de kernwoorden uit het intake gesprek. Met dit moodboard en het beschikbare budget heb ik hun wensen vorm kunnen geven. De tuinbeleving start dicht bij huis door dicht op de grote raampartijen al planten te laten groeien. Materiaalkeuze en kleurgebruik (binnen en buiten) sluiten op elkaar aan. Buiten maakt daardoor deel uit van de beleving in de woonkamer en is daarmee een verlengstuk geworden. Het laatste zonnetje kan in een kleine setting genoten worden, net zoals er met vrienden gegeten kan worden aan een grote tafel. En als je dan tijdens het koken even naar buiten loopt om je eigen kruiden te knippen… dan is de opdracht compleet.


Het betreft een hoekhuis waarbij de woonlaag met het aansluitende dakterras zich op de eerste verdieping bevindt. Haaks op dit pand staat op korte afstand de woning van de naast gelegen straat. In deze zichtmuur bevinden zich raampartijen die potentieel voor inkijk zorgen.

Als basis ligt er een FSC-hardhouten dekvloer, lekker warm en zacht voor je bloten voeten. Of om jezelf op een zomerse dag zomaar op enkele kussen neer te plaveien. Het hout van de vloer gaat naadloos over gaat in een maatwerk houten plantenbak op de kopse kant. Links is er veel ruimte voor de beplanting met een kleine parasolvormige boom om het raam op de eerste etage te maskeren. Aan de rechterzijde is er nog een klein zitje voor het laatste zonnetje. Om de hectiek van de straat aan het zicht te ontnemen, bekleden we de betonnen buitenmuur het met hetzelfde hout als dat er op de vloer ligt. Het eerste gedeelte manshoog, vervolgens op de hoogte van de betonnen muur, om de strakke witte aluminium bakken netjes “ in te kleden ” met het warme hout. In deze aluminium bak staan transparante zwierige hoge grassen, ze gaan een spel aan met de achtergelegen straat. Zo gaan we vanuit de woning bezien van een gesloten, naar een transparante en uiteindelijk naar een open situatie in de lange zichtlijn. Aan de linkerzijde staat een identieke aluminium plantenbak voor een wintergroene heg van klimop. In de bak staat een mooie fijn-bladige bamboe fier overeind. Het blad ritselt heerlijk bij een klein zuchtje wind. Onderling zijn de aluminium bakken verbonden door een stoere robuuste steigerpijpen pergola. Deels verfijnt uitgevoerd met rvs-draad. Het blad van de druif zorgt voor een lichtspel van zon en schaduw op de tafel. De tafel kan, al naar gelang, onder de as van de pergola verschoven worden naar links en naar rechts. Door handige stroompuntjes kan hier ook heerlijk buiten gewerkt worden met de laptop. Op deze plek waan je je volledig door groen omgeven! Het restant van de betonnen muur schilderen we gelijk zo wit als de strakke plantenbakken. Qua kleurenschema blijft het dan ook rustig. Wit, hout en staal. Met een computer op de buitenkraan krijgt de (deels eetbare) sierbeplanting volautomatisch water. Comfort dient de mens. Het mooie is dat we te gelijker tijd de stad vergroenen en een biodiverse plek creëren die er eerder niet was!