een Utrechtse Heuvelrug Tuin in Den Dolder

de natuur dicht bij huis

“Onze voortuin van ongeveer 10 x 10 m is aan renovatie toe. Wij zijn op zoek naar een hovenier die onze tuin onder handen wil nemen met aandacht voor hergebruik van materialen, afwatering, inheemse planten en een landschappelijk gevoel. We hebben zelf idee├źn maar het lukt ons niet hier een kloppend geheel van te maken. Is het mogelijk om binnenkort kennis te maken?”

Wat een leuke vraag! En precies om de hoek waar ooit de allereerste “TUIN van Jerry” geboren werd. 1998, in een schoolvakantie, samen met jongens die ik nog steeds mijn vrienden mag noemen. Dat alles blijft bijzonder. Nu klink ik als een melancholische ouwe bok. Dus de hoogste tijd om eens naar het nieuwe ontwerp te kijken ­čśë

We beginnen met de insteek dat deze mensen zelf geen auto bezitten. Maar als er visite komt, dan wilden ze wel de gelegenheid aanbieden om te parkeren op eigen terrein. Hoe doen we dat zonder dat dit al teveel ruimte inneemt?! Dus zet de neus van de auto maar in de “berm”. Parkeer ‘m maar schuin, zodat er bij de kont van de auto genoeg ruimte overblijft om te kunnen passeren.

Vanaf dat punt verlaten we de gesloten verharding. We gaan verminderen in gesloten verharding maar zullen wel alles herbruiken. De hoek waarin de auto geparkeerd wordt, dat is tevens de leidraad in het lijnenspel.

Van een oud hobbelig grindtegel pad dat onder het mos zat, hebben we weer een frisse moderne TUIN gemaakt.

Tussen de tegels ligt nu een strook met grind. Niet met de bedoeling dat dit visueel zo moet blijven. Sterker nog, we gaan het inzaaien met gras, klaver en… Naar verloop van tijd zal er slechts het spel van de tegels te zien zijn en de vaakst belopen route zal uitslijten. Misschien dat we slechts 2x per jaar de grastrimmer er overheen halen. Als we straks naar de beplanting gaan kijken richten we het in op beheren ipv van onderhouden/beheersen. Slechts een klein stuk zullen we echt decoratief aankleden.

Tegels die over zijn zullen we gebruiken als stap-stenen-pad. Om zo alles dat groeit en bloeit lekker van dichtbij te kunnen aanschouwen. Dit biedt de kans en de gelegenheid om de TUIN in te treden en te beleven ipv dat het groen er maar als een dooie appendix bij ligt. Een klein terrasje biedt de gelegenheid om hoogzomer lekker in de TUIN te kunnen zitten en te genieten van al dat moois.

Qua beplanting wordt deze TUIN een mooi streek-eigen product. Meidoorn, Gelderse Roos, Vuilboom, Brem, Bergden, Hulst, Taxus, Vlier, Liguster en Spaanse Aak om maar wat te benoemen. Pijpenstrootje, dovenetel en eikvarens, we trekken alles uit de kast om het dierenrijk te bekoren.

Wat een toffe TUIN gaat dit worden. Alles zit erin; bodemleven, onderbeplanting, lokale bos beplanting, kruiden, varens, grassen, planten die stikstof vastleggen en dan gaan we in het vroege voorjaar nog inzaaien met een leuk bloemenmengsel ├│├│k! Het regenwater is afgekoppeld, we hebben tegels weggegooid, gewerkt met een gesloten grondbalans. U ziet het, een hele rits aan leuke elementen die dit project tot een heerlijke puzzel hebben gemaakt. Was het maar vast hoog zomer en konden we alles maar al zien, aanraken, voelen en ruiken!

(Tegen die tijd, dan zullen we zeker deze TUIN updaten met foto’s !)