Hitte bestendig en groen dakterras

Altijd mooi om stadse plekken te mogen veraangenamen en te vergroenen. Plekken waar nog veel winst te halen is als het gaat over uitdagingen op het gebied van hittestress en biodiversiteit!

Dit mooie dakterras is maar liefst 30m2 groot. Kort geleden is het dak voorzien van een nieuwe dakbedekking en nu mag het weer worden aangekleed. De ligging is gunstig, maar een beetje té. Op de bovenste etage wordt het zomers zo bloedheet, dat de ramen dicht gekalkt zijn. Daar moeten we iets voor verzinnen.

Op de vloer willen we een zacht en warme gevoel voor de blote voetjes. Dus kiezen we voor een houtig materiaal: Bamboe. Bamboe is een snel groeiend gewas zonder dat we daarvoor oude bomen uit een jungle hoeven te slopen. De verwachte duurzaamheidswaarde ligt net zo hoog als dat van hardhout. Dus dat is een mooi alternatief.

All-focus

Op een betreedbaar dak is een balustrade verplicht, deze maken we uit hetzelfde materiaal, zo loopt het beeld mooi door en wordt het een rustig geheel.

Schaduw. Hoe lekker is schaduw op dagen dat je haast niet aan de zon kan ontsnappen?! In een TUIN van Jerry zien we liever geen gesleept en gesjouw met sta-in-de-weg items zoals parasols. Vaak vind ik het onrustige en beeldbepalende items in een tuin. Veel liever los ik dat op met een goed geplaatste boom. Maar hoe doe je dat op een dak? Op dit adres gaan we spreekwoordelijk “2-vliegen-in-één-klap-slaan”. We brengen schaduw én gaan vergroenen!

Vanuit het huis gaan we een pergola maken als zonwering. Aan de hand van de stand van de zon, hebben we de diepte van de pergola bepaald en deze laten we begroeien. Eenmaal begroeid valt er zomers geen direct zonlicht meer op de glazen gevel. Hierdoor wordt het binnen minder warm. Tegelijkertijd wordt het fijn vertoeven onder het blad van de blauwe regen. Door de lagere hoek die de zon in het vroege voorjaar en najaar maakt, verwarmt en verlicht de zon deze ruimte wel. Wel de voor, maar niet de nadelen!

We kiezen voor een stoere opbouw van steigerbuizen met een subtiele verfijning in de draden.

Daarnaast is er nog een plat dak waar de zon de hele dag op schijnt. In de kamer op de bovenste verdieping is het niet-te-houden zo warm. Ter isolatie brengen we op het dak een sedumvegetatielaag aan en mede daarmee willen we het binnenklimaat iets meer beheersen. In de zomer tegen de hitte. In de winter om de warmte niet te laten vervliegen.

Daarnaast biedt het nog twee voordelen. Waar plantjes zijn, daar zijn beestjes. En ja, direct na het uitrollen waren daar direct de eerste gevleugelde vrienden! En dat op een plek waar een paar uur daarvoor het dak nog met gemak de 60 graden Celsius aantikte!

Ook ontzorgt een sedumdak de piekbelasting van het riool. Behalve dat het het water buffert, vertraagt het ook de afgifte aan het riool.

Samengevat hebben we een prachtige klus heerlijk en eigentijds mogen vormgeven en een mooie bijdrage kunnen leveren aan een Leefbare Stad.

Soms vraag ik wel eens om een review van klanten. Ditmaal ontving ik een prachtige film waar ik heel erg blij mee ben!