Van De landingsbaan van Waarle, naar een groene oase

Joost en Jantiene kochten onlangs een prachtig huis in Waalre met een enorme grote tuin van 65 meter diep, alleen alles is tegel! “De landingsbaan van Waalre” wordt het ook wel genoemd. En laten zij nou net van juist groen en beetje wild houden.

Om dit perceel zelf een goede indeling te geven vinden ze ontzettend lastig ook betreft welke bloemen en planten keuzes. Via eerder tekenwerk bij vrienden kwamen Joost en Jantiene bij mij terecht.

An sich moest ik mijzelf ook even achter mijn oren krabben. Lang, smal, diep perceel, bij gebouw en dan de oprit die dwars door de tuin naar de garage gaat die achter op het perceel ligt… een uitdaging!

Eigenlijk liep dit ontwerpproces verrassend organisch. Tijdens een wandelingetje zag ik ergens een drainage tegel, ik maakte een link met eerder werk et-voila, het eerste probleem was getakeld. Mbt de oprit, paden en het terras combineren we de functies in praktisch gebruik. Zo snel de auto het terras verlaat, verdwijnt ook al het onnodige bestratingsmateriaal. Van het materiaal dat aanwezig is maken we een drainagetegel door de stenen in een nieuw verband terug te leggen. In het karrenspoor gebruiken we het aanwezige split. In de overige holtes én de vrijgekomen grond vullen we met aarde en een bloemrijk grasmengsel. Her en der een vaste plant, siergras, varen of kleine struik langs het karrespoor.

Er ontstaat een groot terras met een permanente opstelling buiten de routing van de auto. Maar het zonnetje schiijnt juist het lekkerste aan de rechterkant. Daar zet je dan een klein en licht setje neer die je makkelijk kan oppakken.

De achtergevel van deze 2 onder 1 kap oogt wat onrustig door de vele verspringingen. Dat was de eerste aanleiding om te kijken hoe je dat aan de beleving op het terras kan maskeren. In een beetje een edgy hoek laten we daar een rondhouten palen pergola begroeien met wat gezelligs. Het moet geen bouwsel zijn, maar een zachte en natuurlijke uitstraling hebben. En als je jezelf dan eens verplaatst, zittende aan de eetkamertafel, de tuin inkijkende: Begeleidt door een mooie border loopt een uitnodigend paadje smal weg onder een pergola door….

De borders vanuit het huis zorgen voor een directe TUIN beleving vanuit de huiskamer en dat 4 seizoenen lang, een levend schilderij! En het mooie is dat ze ook het directe zicht ontnemen op de benodigde bestrating en de tuinset.

Voor de uitvoering van de “hardware” wordt een lokale partij gezocht. In de plantjes fase keren we weer terug in dit verhaal.

Dit was een super leuke uitdaging en heb met plezier voor jullie gewerkt.
Joost en Jantiene, bedankt!