Voortuin Metamorfose

Als dat een scrabble woord was met 3x woordwaarde….. nou!

Maar stel je eens voor: Lang geleden koop je een huis, je kinderen groeien op en ondertussen groeit de tuin maar door. Sommige planten weet je te waarderen en hecht je waarde aan en andere tja….. je weet het ook niet meer…. Dàt zijn situaties die kom ik nog wel eens tegen. En het leuke is… daar ben ik voor! Samen maken we keuzes en doorlopen we het hele proces totdat er een goed plan op tafel ligt. Zo ook hier op dit adres.

Dus wat is waardevol en mag blijven. Soms blijft het op dezelfde plek staan, soms verplanten een struik naar een plek waar deze wel meerwaarde heeft.

Er zit een hoogte verschil in deze tuin van maar liefst 70 centimeter vanaf de stoep naar de voordeur. We gaan voor een (klein beetje) klassieke, elegante en speelse oplossing dat de TUIN aankleed. Deze TUIN mag een frivole beleving oproepen, een vrolijke noot, heel graag zelfs!

Door een foto in de gang werd ik getriggerd. Een mooie weide bloem prijkte ingelijst op de muur. En zo gaat ons keukentafel gesprek plots over de vakantie in Oostenrijk. Dit persoonlijke gesprek zet mij op het pad om hun vakantie-ervaring te vertalen in het beplantingsplan. Die mooie korenbloem, die hangt niet alleen maar aan de muur,… die staat nu ook in de TUIN omringt door grassige vriendjes! Dat vind ik leuk, persoonlijk maatwerk.

Het afkoppelen van de regenpijp op de zandgrond vraagt geen ingrijpende of complexe constructies. Zandgrond is doorlatend genoeg, dus als het makkelijk kan, dan houden we het graag simpel. Het regenwater krijgt nu de kans om in de TUIN te infiltreren, daarmee het bodemleven en de planten te voeden. Voor ons mensen komt het weer naar verloop van tijd weer beschikbaar als natuurlijk gezuiverd drinkwater.

Door het regenwater af te koppelen kunnen we een bijdrage leveren om de piekbelasing van het riool te ontzien. Daarnaast kan de grootte van het chemische proces om rioolwater te zuiveren een stukje terug worden gedrongen. Zo ziet u maar dat dit slechts en kleine ingreep is, maar dat u als TUIN eigenaar óók een impact kan hebben op uw leefomgeving. Hoe simpel kan een mooi verhaal zijn, zo simpel kan het zijn.

Om de erosie (uitspoeling) van de grond tegen te gaan vanwege de afgekoppelde regenpijp, heb ik wat grof gesteente in de waterloop aangebracht. De stroomsnelheid wordt hiermee gebroken en de richting wordt breed meanderend ipv van het snelstromende kanaal dat zsm naar het laagste punt wil en van alles achter zich aansleurt.

Om deze TUIN en goede start te geven heb ik de TUIN geënt met actief bodemleven en wat vermicompost van mijn vrienden uit Amersfoort. Bon Voyage!

En dan is het voorjaar, fris vers blad aan de beuk, uien nog in knop