Feestelijke TUIN in de Bilt

Lage footprint, maximaal resultaat.

Deze familie volgt al een tijdje mijn reilen en zeilen op Instagram. Half februari klommen ze zelf in de pen of om te vragen of ik zin en tijd had voor hun voor- en achtertuin.

Aan de eetkamertafel praten we in een gemoedelijke en open sfeer over de tuin en bewandelen we de diverse zij paadjes die passeren. Als mijn oog valt op de aanwezigheid van het mozaïek in huis, vraag ik daarna. In de tuin stond namelijk ook al zo’n leuk mozaïek tafeltje. Het is speels en vrolijk. Kan ik daarmee iets in de TUIN?

Daarnaast hebben ze een heerlijk afdakje maar het voelt …. als zitten onder een afdakje. Hoe maak je daar een feestje van? Ik wilde af van het staccato, de afgebakende voortzetting van rechte lijnen. En de plek mag meer aandacht. Uitgebuit worden, maar dan wel positief 😀

Al het regenwater van het schuur en afdakje belandde in een regenton en te gelijker tijd zat er een krater in de tuin van de inmiddels ongebruikte trampoline. Het vat werd niet heel vaak aangesproken aangezien er nog een 2e vat bij het huis staat. Daar ontstond primair het idee van een wadi (kuil/greppel tbv regenwater infiltratie), maar een vijver brengt veel meer plezier. De regenpijp, die zoekt het maar uit, die krijgt een grindput. Zo hebben we én al het water terug de bodem in én zijn we mooi van al dat grind in de tuin af 😀 1+1=3. Huppatee! Dan maken wij de huidige kater nog een stukje groter en dan maken we daar een mooie vijver van, een nieuwe bron vol leven.

De beplanting in de achtertuin is deels rondom de vijver opgebouwd. Een natuurlijk aanvoelende gecultiveerde overgang van oeverland naar bloemrijke border. Een combinatie van verschillende siergrassen weven de TUIN aan elkaar. Zachte aren in de TUIN, naar op riet gelijkende in de achtergrond. Terugkerende elementen door de gehele TUIN maken er een eenheid van met een vrolijke feestelijke beleving. Bloemen die elkaar afwisselen, wuivende elementen, aantrekkelijk voor insecten en amfibieën.

De vormgeving van de voortuin houden we qua materiaalgebruik in dezelfde sfeer. Maar qua planten moeten we hier, gezien de noord-oost ligging (schaduw/halfschaduw) andere keuzes maken. In de voortuin richt ik mij op een weelderige “bos” beleving. De TUIN is opgebouwd rondom aanblik op de Hydrangea aspera. Mooie grillig (open) groeiende Hortensia die mooi fluweel blad heeft en een mooie blauwe scherm bloem. Qua hoogte mag deze boven de heg uitgroeien. De Thalictrum is een weelderig en zeer fijn opgebouwd juweeltje. Samen met de monnikskappen en bv het pijpenstrootje zorgen ze voor een transparant zicht boven de heg.  De bodem is mooi bedekt met een deels wintergroen pakket. 

De (niet woekerende) bamboe zie je zowel voor als achter terugkeren. Naast de bestrating smeden we hier voor en achter mee aan elkaar. Waar je ook staat in huis…. de TUIN is altijd dichtbij. Zo maak je lekker snel de connectie met buiten. Ik noem het raamkozijn ook wel een levend schilderij. De seizoenen, de weersomstandigheden, regendruppels die vallen (en weer opdrogen), een briesje wind, vogels, vlinders, libelles… altijd iets te beleven!

Foto’s van na de inplant die houdt u nog tegoed. Het was nogal een natte bedoeling, alles zat onder de blubber. Maar, we komen binnenkort nog terug voor de aanplant van de hagen!

Lage footprint, maximaal resultaat.

Voor deze TUIN heb ik slechts het hout van de vlonder gekocht, vijverfolie, 1,5m3 zand en 12m2 oude tegels (voor- en achtertuin). De aanwezige klinkers liggen er weer in en de 30×30 stoeptegels krijgen een functie elders. De grond uit de vijver komt tbv de speeltuin van de buurtvereniging. Per saldo rij ik straks naar de stort met aanhanger onbruikbare klinkers. Het was weer een klus -“Mooi met ouwe zooi” – zo zeg ik maar altijd 🙂

Ik ben nu al super blij met het resultaat, kan niet wachten tot het komende groei en bloei seizoen, dan wordt het echt een biodivers walhalla. ❤ De mensen zijn super blij. Het was een feest om te mogen doen. Getuige de retournerede vraag”Jerry, blijf je mee-eten?” Top!

Review van de opdrachtgevers
“Wij zijn superblij met hoe Jerry onze tuin een metamorfose heeft gegeven. Hij heeft ons geholpen bij het formuleren van onze wensen en goed geluisterd naar wat we wilden: een onderhoudsvriendelijke natuurtuin met hergebruik van materialen en genoeg plek voor iedereen in ons gezin. Het is een prachtig ontwerp geworden dat bij ons past. De aanleg ging in goed overleg en het was heel leuk om de tuin te zien groeien. Zowel de voor-en achtertuin zijn hele fijne plekken geworden. Heel tevreden zijn we over de vlonder die onze tuin optisch groter maakt en het afdakje een heerlijke plek maakt om zomers verkoeling te zoeken. De vijver is extra leuk. We hebben al met onze benen in de vijver gespeeld en er lol mee gehad toen de vijver bevroren was. Ons mozaïek-terras is geweldig. En de heggen vóór maken de voortuin een echte tuin. We kijken uit naar het voorjaar als de planten gaan groeien en de insecten de bloemen in onze tuin gaan vinden.

We kunnen iedereen Jerry aanbevelen. Hij is een harde werker, altijd vrolijk en met mooie eigen ideeën.”

En psssst……. Zelf meewerken? Geen probleem, gezellig!