Toffe circulaire puzzel

Sloop en bouw nieuwe schuur, herbruik van materialen, ruimte voor regenwater infiltratie, stapelmuren uit vrijgekomen puin én met een nagenoeg gesloten grondbalans.

“We willen een nog mooiere tuin met veel bloemen! Er zijn twee tuinen in onze straat die door jou zijn gemaakt en die vinden we erg mooi! Wij hebben een achtertuin waarvan de schuur vervangen ook moet worden, kan jij dat ook doen?” En zo schuif ik aan de keukentafel voor een intake gesprek.

Voorafgaande aan de intake vraag ik altijd of de klant enkele sfeerbeelden wil verzamelen van tuinen die ze wel (of juist niet) aanspreken. Uit het gesprek en de beelden probeer ik een rode lijn te vangen en dit om te zetten naar vorm die passend is bij de vraag:
– De schuur moet vervangen
– Meer ruimte om te zitten direct bij het huis
– Het gewenste extra zitje achterin de tuin, die vertalen we in een veranda
– Meer ruimte voor kwalitatief groen

Het lijnenspel ontstaat uit het vinden van de onbenutte plekken, daar ligt de ruimte om de TUIN te vergroenen. Het looppad van de achterdeur naar de poort doorsnijdt de tuin. De functie van het pad die gebruiken we multi-functioneel. Het pad combineren we met het het terras, handig wanneer je met meer personen bent.

De besproken sfeerbeelden biedt de gelegenheid om in deze TUIN circulaire te werken. Een heerlijke uitdaging die we graag aangaan!

De oude schuur was niet veel meer waard. Maar rigoureus alles tegen de vlakte slaan is ook weer niet nodig. Van de oude schuur laat ik de wand staan die op de erfgrens staat. En vandaaruit gaan we hem weer opbouwen. Het sloopwerk doen we met beleid om geen averij op te lopen én om ons nieuw gewonnen speelgoed niet tot puinslag te molesteren…. Speelgoed: we gaan met het puin weer allemaal leuke nieuwe dingen doen!

De constructie staat en is door de zoon des huizes vakkundig getest. 80kg schoon aan de haak en het timmerwerk gaf geen krimp. De weersomstandigheden maken dat we ons even flexibel moeten opstellen en ons werk moeten aanpassen maar vooralsnog is er genoeg te doen. Vooral puzzeltjes oplossen. Het perceel is niet haaks is en we bouwen verder op de bestaande basis van de oude schuur. Daarnaast gebruiken we we 2e hands materiaal die we moeten inpassen inpassen; ramen, deuren. Overal een nieuwe uitdaging!

En toen was er plots ook nog een leuke verrassing van de klant: een hoogste punt feestje!

Het dak ligt erop, mooi onder afschot en waterdicht, precies tussen alle buien door is het gelukt. Als de dakrand afgewerkt is, dan gaan we de keet betimmeren. Mooi potdekselen met douglas schaaldelen.

De schuur is af, helemaal kek en naar wens. Super fijne ruime zit onder de veranda in het laatste zonnetje van de dag, genieten, genieten!

Nu gaan we aan de TUIN beginnen:
Het epdm dak van de schuur is toch zo’n 30m2, dat watert af op het terras. Het bestratingsmateriaal uit de oude tuin herbruiken we . Het is op een vorm-vrije manier toegepast en is gelegd met kieren als regenwater infiltratie. Om te vergroenen hebben we de kieren ingezaaid met…leuke dingetjes. Het nut van dat oppervlak is immers dat je daar probleemloos een stoel neer kan zetten. Het eerder aanwezige grasveldje werd namelijk dermate intensief gebruikt dat het meer zwarte aarde dan een gazon was. Dus vergroenen we het terras op deze wijze. Op de route die je vaak loopt (achterdeur, schuurdeur/poort) zal deze begroeiing uitslijten en dus slecht gedijen, dus ontstaat daar een logisch pad, een olifantenpaadje zoals we dat noemen.

Voor de beplantingsvakken hebben we het sloopafval bewaard van de oude schuur om deze te kunnen gebruiken als grondkering. Door het toepassen van stapelmuurtjes creëren we hoogte verschillen en holtes. Zo ontstaan er veel verschillende biotopen op een beperkte oppervlakte. Dit is zeer gunstig voor het vergroten van de biodiversiteit in de TUIN.

En een ander mooi aspect op dit project is dat we gewerkt hebben met nagenoeg een gesloten grond balans. We hebben niks hoeven aanvoeren en misschien slechts 6 kruiwagens grond afgevoerd.

Afsluitend hebben we de rieten schutting nog vervangen door een gaaswerk met heidematten en ingeplant met diverse groenblijvende en bloeiende klimmers.

Al met al, is het super leuk om zo’n veelzijdige circulaire klus te mogen ontwerpen en uitvoeren! Nu nog een beplantingsplan en dan maken we het tot een weelderig paradijs !

Enne….wil je Zelf meewerken? Geen probleem, gezellig!